11 ili 12 malih koraka do sreće od vaših stručnjaka za čistoću

Dalbo kućaPrva mjera brige o sebi i odbacivanja stresa je osiguravanje čiste i uredne okoline u kojoj živite. I naravno, to je jedan mali korak ka sreći. Život u neurednoj kući može negativno utjecati na vaše raspoloženje i utjecati na to da želite pobjeći od svog osobnog prostora umjesto da mu se vraćate kao pravom domu. Imate li svoju sliku sebe u maloj, slatkoj, cvijećem okruženoj i urednoj, čistoj kući?

Organizirajte izbacivanje i čišćenje svakog mjeseca kako biste osigurali da se nered u vašem domu ne širi i povećava. Navesti ćemo vam savjete za čišćenje i rješavanje nepotrebnih stvari iz vašeg doma,  kako bismo vam pomogli rješiti se stvari koje vam nisu potrebne!

 

 

 

 1. Stari časopisi

Dalbo stari časopisiRješite se starih časopisa koji vam leže po kući jer po svoj prilici nećete ih više čitati! Još držite onaj Ok u kojem je bila vaša srednjoškolska ljubav Sebastian Bach  iz Skid Rowa, a muž vam na internetu provjerava već 6. lijek protiv ćelavosti?  Ili oni koji su vam davali loše savjete kako se svidjeti djevojci škole u koju svi su svi bili zaljubljeni? Pronađite mjesta gdje ih možete donirati i gdje mogu biti korisni kao što su čekaonice doktora, starački domovi, frizerski saloni ili knjižnice. Ukoliko želite zadržati neki članak za kasniju upotrebu, napravite digitalnu presliku (npr. Vašim mobilnim uređajem) i spremite ga na osobno računalo ili ih izrežite i formirajte zbirku članaka u registratoru. Ok, možda jedino ne za Modru Lastu jer su im članci i savjeti svevremenski. Ali, shvaćate poantu.Stavite Modru lastu na sigurno!

 

 

 1. Računi i dokumenti

Dalbo računiRješite se stavaka tj. računa za stvari koje ne planirate vratiti ili one koji vam nisu potrebni za obračun poreza. Ukoliko se bojite baciti račun, napravite digitalnu presliku npr aplikacijom za smartphone . Svakako, prvo napravite selekciju važnih dokumenata – preporučamo vam napraviti popis dokumenata kako biste znali koji su vam važni a koji nisu. Primjerice, nema smisla držati račune za mobilnu telefoniju starije od godinu dana jer ni vaš operater ih toliko ne skladišti, stare isplatne liste, istekle police osiguranja (ako ste toliko sretni da ste ih otplatili).

 

 

 

 1. Odjeća

Dalbo stara odjećaKoristite 2-godišnje pravilo za odjeću: rješite se odjeće koju niste nosili 2 godine (naravno osim,  odijela za sprovode i vjenčanja i obljetnice maturalne večeri). Preprodajte ih na Njuskalu, darujte ih Caritasu ili prodajte second-hand shopu – one kričave boje iz 90-tih sigurno ni vaš pas ne zaslužuje kao pokrivač ili ležaljku.

 

 

 

 

 1. Knjige

Dalbo stare knjigeUkoliko niste zagriženi kolekcionar, ili posjedujete samo poklonjene knjige, skupite knjige koje niste dotakli mjesecima ili ih ne mislite nanovo čitati. Naravno, ne mislimo na enciklopedije i stručne knjige. Budite realistični i nemilosrdni pri odabiru. Ako knjigu niste dotakli unutar godine dana, vrlo vjerojatno je nećete ponovno pročitati. Ako želite impresionirati, lakše ćete to napraviti intelektualnim razgovorom uz čašicu pomno biranog vina nego teškim knjigama „koje ste pročitali“. Yeah, right! Das Kapital više nije popularan! Možda znatiželjnim studentima Filozofskog fakulteta, te ako jednog takvog imajte, zadržite, ako ne – Antikvarijat! Prodajte knjige antikvarijatu ili na Njuškalu. Zamijenite ih za neki drugi predmet koji vam je zaista potreban ili ih možete donirati. Disclaimer: nemojte poklanjati knjige koje imaju osobnu posvetu!

 

 

 1. Lijekovi i vitamini

Dalbo stari lijekoviNapravite inspekciju lijekova u kući i rješite se onih kojima je prošao rok trajanja, lijekove koje ne koristite (onih „za svaki slučaj ako dobijem infarkt“. Tad ionako pomaže samo defibrilator.). Prilikom bacanja, omotajte ih vrećicom ili stavite u kutiju kako bi bili „manje poželjni“. Na žalost, neki ljudi u našoj okolini preživljavaju kopajući kante za smeće. Tužna stvar :/

 

 

 

 

 

 1. Šminke i parfemi

Dalbo šminkaPregledajte svoju „zbirku za ljepotu“ i rješite se pripravaka kojima je prošao vijek trajanja ili ih ne koristite. Još imate onaj ruž koji ste nosili na maturalnoj? Na sestrinoj svadbi? A možda vam šminka i ne treba, nekad je najljepše biti „prirodan“.

 

 

 

 

 

 

 

 1. Nakit

 

Dalbo nakitPregledajte svoj modni nakit – rješite se onog modnog nakita koji je slomljen, planirajte prodaju onog koji ne nosite. Ne mislimo na naušnice od bake ili prsten koji je generacijama u obitelji, naravno. No ona narukvica koju su svi nosili pretprošlog ljeta, ima li je smisla zadržati sad kad je trend prošao? Znate, ona sa slikama svetaca.  A što s onom koja je posljedica sad već nesretne i neprežaljene ljubavi? Učinite si uslugu i vidite u zlatarnici, možda možete i zaraditi i rješite se nepotrebne nostalgije („emocionalnog kufera“) jer ostatak vašeg života počinje danas.

 

 

 

 1. Hrana

Dalbo stara hranaNapravite inspekciju ostave, smočnice i frižidera, pregledajte rok upotrebe proizvode, dalje već znate, bacite svu staru, neupotrebljenu i pokvarenu hranu. Svajetujemo da to radite tjedno umjesto mjesečno ili hotimično i sačuvajte se neugodnih iznenađenja! Jedino ako niste poklonik Internet-of-Things i vaš frižider u online trgovini sam naručuje mlijeko kad vam ponestane. Ako da, već ste sretna ljudska jedinka!

 

 

 1. Neki suveniri

Dalbo suveniriOk, suveniri imaju emocionalnu vrijednost i podsjećaju nas na neke sretne trenutke. Onog ljeta kad smo bili u Dubrovniku i tad se sjetite kako vam se dragi osramotio popivši malo previše pred vašom obitelji. Kako ćete se rješiti tog ružnog sjećenja (ili bolje ne? Uvijek kad se posvađate trebate taj argument i dokaz?)

A tek sve one razglednice koji vam je slao čovjek koji vas je na kraju povrijedio? Ok, sad već znate da ipak ćete zadržati većinu suvenira npr starih razglednica. Napravite poster ili ih spremite u kutiju. Rješite se svega što ne stane u kutiju. Ili vašu emocionalnu kutiju.

 

 

 1. Stari kompjuteri

Dalbo stari kompjuteriNe znam za vas, ali imam barem 2 stara kompjutera za „nek se nađe“. Ili su mi na njemu neki stare datoteke koje bih možda trebalo zadržati. Možda vrijedi više nego što za njega mogu dobiti, pa mi ga je žao dati u “staro željezo”? Nabavite eksterni disk i snimite sve što vam treba a starom kompjuteru recite “Doviđenja, Adieu, Good Bye, Paka…. I da, redovito backupirajte! „Hvala ti za svo druženje moj dragi Mače, a sad zbogom“. Ako imate Madame Bovary iz točke 4. nemojte ju bacati jer ju trebate nanovo pročitati, a posebice ako ne razumijete što smo htjeli reći. “Oh Charles, ti si tako dobar!”

 

 

 

 

 

 1. Stari ili nekorišteni gadgeti

Dalbo Nokia 3310Imate li keyboard, rezervni miš koji ne koristite? A onaj Sony Ericcson K750 koji je još 2008. imao najbolju kameru u klasi? Pa Sony je ispustio Ericcson, a i vi možete rješiti se tog nepotrebnog mobitela. Provjerite ima li vaš operater akciju „Staro za novo“. Ili ako još funkcionira probajte na Njuškalu. Jedino preporučamo zadržavanje stare Nokia 3310 modela, em što je nepoderiva, em što će postati kolekcionarska vrijednost s vremenom. Sve ostalo što leži uokolo skupljajući prašinu ne zaslužuje više vašu pažnju.

 

 

 

 

 

 1. Pozovite stručnjaka za higijenska rješenja

Nadamo se da ćete neki od savjeta primjeniti, te napraviti mali korak prema sretnijem životu. Pročitajte Madame Bovary, svakako. Ako vam mi možemo pomoći savjetom ili proizvodom i u vašem poslovnom životu (restoranu, hotelu, staračkom domu, praonici, motelu….) obratite nam se na info@dalbo.hr ili na 042 209 239.