Prerada hrane

Novosti

Prerada hrane je široki sektor koji seže od primarne obrade mesa do složenijih i vrlo osjetljivih područja pripreme gotovih i polugotovih jela. Tržište hrane izrazito je lokalno obilježeno i odražava ne samo lokalne ukuse i specijalitete nego i etničku raznovrsnost, a praćeno je stalnim izazovima glede inovativnosti i trajnosti proizvoda.  Razvoj proizvoda je brz a rezultati katkad kratkog vijeka, što vodi k inovacijama i većoj složenosti procesa.  Nove linije, brže i fleksibilnije proizvodne metode, učinkovitija interakcija lanaca dobave i striktna zakonska regulativa postavljaju velike zahtjeve pred procedure za osiguranje kvalitete. Ova širina različitih procesa sadrži potencijalni rizik koji je iznimno zahtjevan i traži stroge sigurnosne standarde i regulirane procedure. Svi prerađivači hrane zakonski su obvezni proizvoditi hranu korisnu za zdravlje, potrebne kvalitete i sigurnu za konzumiranje. Stoga su dobro upravljanje i kontrola na svakoj točki od ključne važnosti u procesu u kojem svi elementi funkcioniraju dosljedno i učinkovito.

Ovakva razina složenosti i različitosti zahtijeva partnera na planu higijene koji ima potreban integritet _ priznatog i pouzdanog partnera kao što je to Ecolab. Prihvatili smo ovu odgovornost i permanentno razvijamo programe i usluge koji osiguravaju konstantnu sigurnost hrane bez obzira na kojem dijelu svijeta se nalazi proizvodni pogon. Od trenutka kad radnik uđe u pogon kroz higijenski punkt mi:

 • olakšavamo održavanje sukladnosti s internim i zakonskim standardima kvalitete i sigurnosti
 • osiguravamo postupke za održavanje osobne higijene i higijene okruženja
 • osiguravamo upravljačke alate za nadzor higijenskih intervencija
 • osiguravamo kontinuirane inovacije za suočavanje s promjenama u uvjetima

 

Ecolabovi proizvodi za higijenu i čišćenje se primjenjuju u sljedećim prehrambenim industrijama:

Prerada mesa i peradi

Zahtjevi potrošača za kvalitetom i sigurnošću te sve veće zakonske intervencije trajan su izazov s kojim su suočene mesne industrije. Prerađivači mesa i peradi u proizvodnom procesu susreću se s velikim brojem kritičnih područja koja zahtijevaju striktni režim kontrole, od trenutka pristizanja životinja do pakiranja finalnog proizvoda. Očuvanje valjanosti proizvoda stoga je jedna od najzahtjevnijih zadaća, pri čemu je higijena odlučujući čimbenik, bez obzira radi li se o primarnoj ili sekundarnoj proizvodnji ili o više ili manje strogo kontroliranom proizvodnom okruženju.

Predani smo razvoju cjelovitih i učinkovitih programa za upravljanje kvalitetom higijene u mesnoj i peradarskoj industriji. Ecolab osmišljava pojedinačne programe koji obuhvaćaju identificiranje higijenskih slabih točki, higijenu osoblja i kontrolu pristupa, inovativnu opremu i kemiju za higijenu otvorenih površina, specijalne proizvode za tretiranje površine hrane, higijenski monitoring i jedinstveni sustav higijenskog menadžmenta koji prati i izvješćuje o svim higijenskim intervencijama na liniji ili u cijelom objektu. Naši kupci koriste prednosti:

 • najpotpunijeg asortimana sredstava za čišćenje i dezinfekciju koji je moguće naći na tržištu
 • ekspertnog servisnog tima kojem nema premca na tržištu
 • inovativnih rješenja temeljenih na stvaranju vrijednosti
 • postupaka i procedura skrojenih po mjeri

 

Prerada voća i povrća

Tijekom prerade voće i povrće podložno je kvarenju i riziku križne kontaminacije zarazom putem patogenih mikroba. Javnost je iznimno osjetljiva na ove rizike, i čim nešto krene po zlu javnost se s tim brzo upoznaje. Stoga je kod svježe ubranog i nakon toga procesuiranog voća i povrća zaštita od kontaminacije mikrobima od najveće važnosti.

Uz to, s obzirom na sezonski karakter djelatnosti, vršna opterećenja kapaciteta u punoj sezoni zahtijevaju pouzdanu opremu za neometani tijek proizvodnje. Ljuštenje ili korodiranje opreme rezultira smanjenom produktivnošću i ima značajan financijski učinak.

Ecolab je koncentrirao svoje resurse istraživanja i razvoja na područje prerade voća i povrća i razvio efikasna higijenska rješenja koja jamče sigurne procese. Rezultati obuhvaćaju sustave za obradu vode za pranje i namakanje, sustave za praćenje i kontrolu higijene, te jedinstveni sustav upravljanja higijenom koji prati i izvješćuje o svim higijenskim intervencijama unutar određene linije, pogona ili cijelog objekta. Ova rješenja rezultiraju:

• povećanom sigurnošću hrane i radnika
• ekološki odgovornijom proizvodnjom koja štiti okoliš
• povećanom trajnošću i smanjenom pokvarljivošću proizvoda
• smanjenjem potrošnje vode i energije

Proizvodnja gotovih jela i prehrambenih proizvoda

Proizvodnja gotovih jela složeno je proizvodno okruženje koje obuhvaća automatizirane i ručne postupke, a uključuje veliki broj sastojaka različite osjetljivosti i iz vrlo različitih izvora. Ova kompleksnost, česta promjena proizvodnih linija te proizvodnja različitih gotovih proizvoda na istoj procesnoj opremi rezultiraju visokom razinom rizika od unakrsne kontaminacije aromama, bojama, alergenima i mikroorganizmima.

Za održavanje utvrđenih standarda kvalitete i sigurnosti hrane od presudne su važnosti stroga kontrola i ispravna primjena procedura. Svako kršenje ovih standarda može imati skupe posljedice – od skraćenja roka trajanja proizvoda, do potpunog povlačenja proizvoda i ugrožavanja samog brenda.

Ecolab osigurava prehrambenoj industriji individualizirane programe skrojene po mjeri. Od identificiranja higijenskih slabih točki, preko proizvoda i sustava za higijenu osoblja, higijenu otvorenih površina, tretiranje površine hrane i higijenskog monitoringa do jedinstvenog sustava higijenskog menadžmenta koji prati sve higijenske intervencije na liniji ili u cijelom objektu, Ecolab podržava usklađenost i održava potrebne standarde. Naši kupci koriste prednosti:

 • najpotpunijeg asortimana sredstava za čišćenje i dezinfekciju koji je moguće naći na tržištu
 • ekspertnog servisnog tima kojem nema premca na tržištu
 • inovativnih rješenja za sve sektore prehrambene industrije temeljenih na stvaranju vrijednosti
 • postupaka i procedura skrojenih po mjeri

 

Ribarstvo i prerada ribe

Riba kao namirnica je kompleksna bjelančevina koja zahtijeva specifična znanja i višestruke faze obrade, mnoge od kojih se još uvijek obavljaju ručno. Proizvodna okruženja jednako su tako raznolika – velika ribogojilišta na morima, mali uzgojni pogoni specijaliziranih proizvoda ili složena postrojenja za preradu, soljenje i dimljenje ribe.  U proizvodnom procesu međutim potreban je nadzor, jer on krije mnoge rizike. Očuvanje integriteta proizvoda stoga je jedna od najodgovornijih zadaća, i bilo da se radi o primarnoj ili sekundarnoj preradi ili o visoko ili nisko kontroliranim uvjetima proizvodnje, higijena je odlučujući čimbenik.

Naš program upravljanja higijenom u proizvodnji ribe i morskih plodova vaš je oslonac pri iznalaženju odgovarajućih higijenskih postupaka u ovom kompleksnom procesnom lancu.  Na otvorenom moru ili u obližnjem pogonu, naš inovativni program donosi:

 • povećanje sigurnosti hrane i radnika
 • okolišno i ekološki odgovorna rješenja
 • povećanu trajnost proizvoda i manju podložnost kvarenju
 • smanjenje ovisnosti o aditivima za vodu

 

Suhi i pekarski proizvodi

Održavanje optimalne razine higijene u proizvodnji koja zahtijeva suhe uvjete stvarni je izazov. Zatvoreni proizvodni ciklusi i pogoni osjetljivi na vlagu uglavnom su zapreka čestom čišćenju. Unatoč tomu čišćenje je nužno, jer vlaga koja se stvara u proizvodnom procesu pogoduje razvoju gljivica u zatvorenim sustavima. Stoga čišćenje i dezinfekcija opreme koja se koristi za obradu sastojaka osjetljivih na vlagu zahtijeva uporabu specijalnih materijala i tehnologija umjesto kemijskih sredstava na bazi vode. Uz to proizvođači suhih i pekarskih proizvoda moraju održavati visoke standarde higijene i vanjskog izgleda sanduka i kutija u kojima se proizvodi distribuiraju u maloprodaju.

Industriji suhih i pekarskih proizvoda nudimo efikasna i sigurna rješenja za čišćenje. Naša inovativna rješenja za higijenu pogona izravno se nadovezuju na naše koncepte osobne higijene i pranja u tunelima. Naše navedene (suhe) tehnologije čišćenja osiguravaju pojedinačno prilagodljiva rješenja i za najsloženije situacije. Rezultat:

 • kombinacija dokazanih tehnologija, primijenjene kemije i znanja
 • inovativna rješenja za čišćenje bez vode
 • industrijska rješenja prilagođena kapacitetima i najmanje pekarnice ili pogona
 • specijalni postupci za vruću obradu i čišćenje

 

Rješenje za male tvrtke

Profesionalno čišćenje i dezinfekcija ključni su za sigurnost hrane i zdravlje potrošača. Ovo je posebno bitno kod malih i srednjih proizvođača. Naš je cilj pomoći profesionalnim distributerima higijenskim rješenjima skrojenima po njihovoj mjeri, kako bi dijelu prehrambene industrije koji zahtijeva cjelovitiji pristup osigurali profesionalne higijenske proizvode i usluge.

Razumijevajući važnost održavanja najviših standarda čistoće i u najmanjim objektima, Ecolab je razvio kompletan koncept koji će vam pomoći da svojim kupcima osigurate ekspertizu, proizvode i usluge potrebne za sigurno, efikasno i profitabilno poslovanje. Partnerstvo s Ecolabom osigurava:

 • Proizvode visoke djelotvornosti
 • Sigurne dozirne sustave
 • Sveobuhvatnu edukaciju osoblja
 • Ekskluzivnu uslugu

Bez obzira radilo se o maloj ili velikoj tvrtki, Dalbo kao ovlašteni Ecolabov distributer osigurava:

 • Proizvode visoke djelotvornosti
 • Sigurne dozirne sustave
 • Sveobuhvatnu edukaciju osoblja
 • Ekskluzivnu uslugu

Izdvajamo iz Ecolabove ponude sredstava za čišćenje i higijenu primjenjivu u industrijama prerade hrane:

Ecolab Ansep

Ecolab P3 Ansep CIP

 • Tekuće, klor-alkalno sredstvo za prehrambenu industriju
 • Dobar baktericidan i fungicidan učinak
 • Sprečavanje nastanka vodenog kamenca
 • Pogodan za uporabu i kod jake tvrdoće vode
 • Primjena: P3-ansep CIP je pogodan za čišćenje tankova i filtera,
  cjevovoda, crijeva, bačvi i punilica u prehrambenoj industriji.

Pakiranje: 24 kg

Cijena: 343,72 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab horolith cip

Ecolab P3 Horolith CIP

 • tekuće, kiselo sredstvo za čišćenje u prehrambenoj industriji
 • posebno pogodan za mehaničko čišćenje spremnika
 • mikrobiocidni učinak
 • visoka efikasnost pri niskim koncentracijama
 • Primjena: P3-horolith CIP je pogodan za kiselo, jednofazno čišćenje
  sabirnih cisterni za mlijeko i kalupa za sir, kao i za čišćenje plastičnih i metalnih spremnika u pogonima prehrambene industrije.

Pakiranje: 25 kg

Cijena:  683,56 + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab topactive des

Ecolab Topactive Des

 • tekući kiseli dezinficijens sa svojstvima pjenjenja na bazi vodikovog
  peroksida/ peroctene kiseline za primjenu u industriji pića i prehrambenoj industriji
 • izvrsna mikrobiocidna svojstva cak i pri niskim temperaturama
 • odlično uklanja kamenac topiv u kiselinama
 • bez klora
 • Primjena: P3-topactive DES je specijalno pogodan za dezinfekciju
  pomoću pjene za pogone i opremu, kao i za podove i zidove u prehrambenoj industriji. Redovitom upotrebom spriječava se nastanak produkata topivih u kiselinama kao što je kamenac nastao iz tvrde vode.

Pakiranje: 20 kg

Cijena:  544,10 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab Topax 12

Ecolab Topax 12

 • tekuće neutralno sredstvo za čišćenje u obliku pjene u prehrambenoj industriji
 • odlično uklanja masnoće
 • neutralan u otopinama u kojima se primjenjuje
 • prikladan za osjetljive materijale
 • Primjena: P3-topax 12 je osobito pogodan za uklanjanje organskih
  nečistoca na zidovima, podovima, strojevima za punjenje i pakiranje u cjelokupnoj prehrambenoj industriji:
  1. ispiranje grubih nečistoća vodom
  2. zapjenjivanje površina 2-3%-tnom otopinom
  P3-topax 12
  3. ispiranje vodom pri 40-60°C

Pakiranje: 21 kg

Cijena:  521,15 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab Topax 32

Ecolab Topax 32

 • tekuće, jako alkalno sredstvo za čišćenje i odstranjivanje masnoća i dimnih smola u prehrambenoj industriji
 • odlično uklanja masnoće, proteinske nečistoce i ostatke dimnih
  smola
 • odlična dispergirajuća i emulzijska svojstva
 • Primjena: Obzirom na njegova dispergirajuća i emulzijska svojstva P3-topax 32 je osobito pogodan za uklanjanje masnoća, proteinskih i dimnih smola u prehrambenoj industriji. Može se koristiti za čišćenje dimnih komora i posuda za kuhanje. Preporuča se koncentracija od 2-5 % sredstva.

Pakiranje: 25 kg

Cijena:  518,40 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab topax 56

Ecolab Topax 56

 • tekuće kiselo sredstvo za čišćenje u prehrambenoj industriji
 • odlično uklanja u kiselini topiv kamenac
 • odlično uklanja masnoće
 • visoka efikasnost pri niskim koncentracijama
 • poboljšana svojstva pjene
 • pogodno za uporabu i na mekim metalima kao što su aluminij i cink
 • Primjena: P3-topax 56 je visoko koncentrirano, pjeneće, kiselo sredstvo za pranje pomoću pjenomata u prehrambenoj industriji, mljekarama te industriji pića. Posebno je pogodno za uklanjanje kamenca (proteinskog ili anorganskog) te zasušenih nečistoća kao što je zasušena krv. P3-topax 56 upotrebljava se kao pjeneće sredstvo pomoću različitih uređaja za pjenjenje. Posebno je pogodan za pranje vanjskih površina, zidova, podova te velikih posuda. Način korištenja P3-topax 56 je sljedeći:
 1. Ispiranje vodom da se uklone grube nečistoće
 2. Zapjenjivanje svih površina 2 – 5 % otopinom P3-topax 56 (moguće je i korištenje 10%-tne otopine ukoliko se radi o jako zasušenim nečistoćama), temperatura od sobne do 60°C, kontaktno vrijeme do 30 minuta.
 3.  Završno ispiranje

Za primjenu P3-topaxa 56 preporučamo upotrebu CHAMELEON HIGIJENSKOG SISTEMA. Chameleon je sustav opreme za čišćenje pogona.

Pakiranje: 23 kg

Cijena: 594,25 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab Topax 66

Ecolab Topax 66

 • tekuće, klor-alkalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju pjenom u prehrambenoj industriji
 • odlična svojstva odstranjivanja masnoća i proteinskih ostataka
 • učinkovitost protiv mikroorganizama u prehrambenoj industriji,odmašćivajući efekt protiv plijesni
 • odlična svojstva izbjeljivanja protiv diskoloracije od krvi i začina
 • izvrsno odstranjuje proteinske/ taninske ostatke
 • DVG-registrirano
 • Primjena: P3-topax 66 je univerzalno pjeneće sredstvo za čišćenje, pogodno za upotrebu u cjelokupnoj prehrambenoj industriji.
  1. Predispiranje vodom zbog odstranjivanja grubih nečistoća
  2. Pjenjenje svih površina s 2–3% otopinom P3-topax 66.
  Kontaktno vrijeme: 10-20 minuta.
  3. Završno ispiranje vodom na 40-60 °C, paziti da se sva
  pjena i nečistoća kompletno ukloni

Pakiranje: 22 kg

Cijena:  347,05 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab Topax 99

Ecolab Topax 990

 • tekući, neutralni, pjeneći dezinficijens za korištenje u prehrambenoj industriji i industriji pića
 • vizualna kontrola dezinfekcije pjenom
 •  dobar baktericidni i fungicidni učinak
 • dobri rezultati i pri niskim temperaturama
 • univerzalna upotreba
 • Primjena: P3-topax 990 je pogodan za dezinfekciju pogona i uređaja, a
  također podova i zidova u prehrambenoj industriji, korištenjem 2 % otopine P3-topax 990 u procesu zapjenjivanja. Za male predmete se može primijeniti statična dezinfekcija u 1 % otopini P3-topax 990.
   
 • Dezinfekcija u klaonicama i industriji mesnih proizvoda • Dezinfekcija u industriji delikatesa
 • Dezinfekcija u tvornicama mliječnih proizvoda i sireva
 • Dezinfekcija u pivovarama I industriji pića

 

Pakiranje: 20 kg

Cijena: 554,00 kn + pdv

Zatraži ponudu >>


Ecolab EcofoamCL

Ecolab Ecofoam CL

 • tekuće, klor-alkalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju pjenom u prehrambenoj industriji

Prednosti sredstva:

 • odlična svojstva odstranjivanja masnoća i proteinskih ostataka
 • odlična svojstva izbjeljivanja
 • jako učinkovito pri niskim koncentracijama

Kompatibilnost s materijalima: 

 • Metali: austenitnim CrNi čelicima,  cinkom
 • Plastika: HD-PE, PP, tvrdi PVC
 • Ostalo: keramičke površine

Shema korištenja Ecolabovih proizvoda za dezinfekciju u prehrambenoj industriji:

Shema korištenja Ecolabovih proizvoda u industriji prehrane hrane

U svim područjima prerade hrane uključivši i proizvodnju gotove hrane, pripremljenu za konzumiranje,mljekarama, mesnoj industriji, industriji pića, preradi voća i povrća te u skladišta kao i na prodajnim mjestima i pekararama preporučamo korištenje Airspexx sistemainovativnu anti-mikrobna obradu zraka kojom se uklanjaju mikroorganizmi iz zraka prije nego kontaminiraju hranu. Više o Airspexx sistemu.

Narudžba

Zatražite ponudu Ecolabovih sredstava za čišćenje*

* Odaberite željene artikle te ćemo vas kontaktirati s ponudom ekskluzivno za vas!

Back to top